Podizanje grudi

PODIZANJE GRUDI – MASTOPEKSIJA

Mastopeksija je medicinski naziv za podizanje grudi ili lifting grudi. Ovom operacijom se uklanja višak kože, zateže okolno tkivo i preoblikuje dojka. Podizanje grudi može sa ili bez implanta. Vremenom grudi gube svoju elastičnost i čvrstinu. Trudnoća, dojenje i povećanje ili gubitak težine, starenje, dejstva gravitacije i nasledni faktori mogu naglasiti ovaj proces.
Procedura podizanja dojki ne mora značajno da menja veličinu vaših grudi, ali ukoliko želite, vaše grudi se mogu smanjiti u kombinaciji sa redukcionom mamoplastikom (operacijom smanjenja grudi).
Ukoliko vam je dojka opuštena i niste zadovoljni volumenom vašh dojki, možete povećati volumen ugradnjom silikona tj. implantata.
Kada se kombinuje podizanje grudi sa uvećanjem, vaše grudi će se povećati u veličini koju želite, koju ne biste mogli da dobijete samo podizanjem dojki.
Veličina bradavica se može smanjiti tokom operacije kako bi se postigao perfektan izgled grudi.
Pogledajte primere ispod.
Primer 1 – podizanje dojki bez implantata (veličina dojke zavisi od
veličine vašeg tkiva)
Primer 2 – podizanje dojki sa implantatom (dobija se veći volumen
dojke, naročito u gornjem polu)
Primer 3 – podizanje dojki u kombinaciji sa smanjenjem volumena
dojki (redukciona mamoplastika)
Još slika pre i posle možete pogledati u galeriji ili na iinstagram profilu
doktorke Kosovac.
Mastopeksija traje 2 do 3 sata. Nakon toga planiran je boravak u
bolnici od 1 do 3 dana.

DA LI STE KANDIDAT ZA OPERACIJU PODIYANJA GRUDI?

Ukoliko vaše grudi imaju ravan, izdužen oblik ili su viseće, bradavice padaju na dole, opustila se koža i proširile su se areole, jedna dojka je niža od druge, grudi su vam pljosnate, vi ste dobar kandidat za podizanje grudi.
Međutim, ukoliko u budućnosti planirate trudnoću, možete odložiti proceduru podizanja grudi, zato što ponovo može  doći do istezanja i opuštanja grudi tokom trudnoće.
Dojenje je NAJČEŠĆE MOGUĆE nakon operacije podizanja grudi. Podizanje grudi se može uraditi nezavisno od veličine vaših grudi. Kod žena sa grudima većeg volumena, postoji veća sklonost ka opuštanju zbog težine samih dojki.
Kao i za uvećanje dojki, ukoliko planirate da držite dijetu, bilo bi bolje da to uradite pre operacije. Ukoliko nakon operacije značajno smanjite težinu, koža će se opet opustiti i vaše dojke će "pasti" i nećete biti zadovoljni rezultatom.
Stepen opuštenosti dojki se meri stepenom ptoze tj. odnosom položaja bradavice i prirodne brazde ispod dojke.

Pseudoptoza (kada je donji deo dojki opušten) se koriguje samo implantacijom silikona (implantata). Tada se preporučuje implantat sa maksimalnom projekcijom (extra high profile).
Sve ostale ptoze (prvog, drugog i trećeg stepena) moraju se korigovati odgovarajućom tehnikom liftinga dojki (mastopeksija dojki) gde je obavezan rez oko areole, a vrlo često neophodan i vertikalni rez (lollipop ili sidro rez). Uz svaku drugu tehnikunosi veliki rizik kasnijih komplikacija u vidu "double bubble" ili "bottoming out".

KAKO IZGLEDA OPERACIJA PODIZANJA GRUDI?

Kod operacije podizanja dojke postoje različite metode i tehnike.
Odgovarajuća tehnika će biti određena na osnovu:
 Veličine i oblika grudi
 Veličine i položaja vaših areola
 Stepen opuštenosti dojki
 Kvaliteta i elastičnosti kože, kao i količine dodatne kože
Što se tiče rezova, oni mogu biti:
 Oko areole, vertikalno naniže od nabora dojke i horizontalno
duž nabora dojke (sidro)
 Oko areole i vertikalno dole od areole do nabora dojke (lollipop)
 Samo oko areole

Ako je potrebno, uvećane areole prilikom operacije se smanjuju. Neke linije reza koje nastaju zbog podizanja dojki skrivene su u prirodnim konturama dojki, međutim, drugi su vidljivi na površini dojke. Linije ovih rezova su trajne, ali u većini slučajeva će izbledeti i znatno se poboljšati tokom vremena.

Česta je želja žena da imaju najmanji mogući ožiljak ali poslušajte svog hirurga prilikom odabira reza ukoliko želite lep rezultat. Doktorka Olivera Kosovac je vrhunski stručnjak kada su u pitanju rekonstrukcije i reoblikovanje dojki. Neretko se dešava da joj dolaze pacijenti na korekciju prethodne operacije zbog neodgovarajuće tehnike. Zbog toga birajte pažljivo vašeg hirurga.

POSTOPERATIVNI TOK NAKON PODIZANJA GRUDI

Rezultati vašeg podizanja dojki su odmah vidljivi. Nakon intervencije se nosi elastično-kompresivni grudnjak oko mesec dana. Mali drenovi ostaju u telu najčešće 1 do 2 dana.
U prvih nekoliko dana mogući su bolovi, posebno ako se pacijentkinja pomera. Nakon operacije savetuje se najmanje 7 do 14 dana oporavka kod kuće. Tokom ovog perioda važno je mirovati i koliko je
moguće izbegavati pokrete rukama. Utrnulost kože dojki i bradavica
može trajati nekoliko nedelja.

OPORAVAK

Vreme za koje se pacijent oporavlja nakon peracije grudi je uvek individualno. Okvirno je oko mesec dana ali vreme oporavka zavisi od fizičkog stanja pacijenta, da li pacijent puši, koliko se kreće…
Normalnim dnevnim aktivnostima pacijent se vraća nakon 7 dana. Konci se skidaju posle dve nedelje. Preporučuje se nošenje specijalnog grudnjaka koji dobijate nakon operacije. Treba izbegavati bilo kakvo naprezanje,  savijanje i podizanje kao i vožnju automobila zbog pritiska pojasa preko grudi i naglih pokreta kojima možete pocepati šavove.
Preporučuje se spavanje na leđima ili na boku kako biste izbegli izlaganje dojki pritisku. Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje nedelju dana nakon hirurškog zahvata. Nakon toga morate biti pažljivi. i oprezni sa vašim grudima najmanje mesec dana nakon operacije.
Prva 3 meseca nisu dozvoljne fizičke aktivnosti (vežbe) koje aktiviraju
grudne mišiće.

KOJE SU KOMPLIKACIJE OPERACIJE PODIYANJA GRUDI?

Komplikacije podiyanja grudi su retke, a najčešće su vidu hematoma, prolazni poremećaj osetljivosti bradavice, vidljivi ožiljci, infekcije na hirurškoj lokaciji, krvarenja, infekcije, nastanak neželjenih reakcija na anestetik, razlike u veličini, obliku i simetriji leve i desne dojke, zbog čega može biti potrebna i druga intervencija. Rizik od lošeg zarastanja rana najčešće je udružen sa količinom tkiva dojke koje se uklanja.
Od vas će se tražiti da potpišete obrasce o pristanku kako biste
potvrdili da ste u potpunosti razumeli proceduru i sve rizike i
potencijalne komplikacije.
Pitanja koja su postavljali pacijenti vezana za podizanje grudi:
 Da li ću moći da dojim nakon podizanja grudi?
Ukoliko se tehnika mastopeksije radi bez presecanja mlečnih kanalića, DOJENJE NIJE OMETENO. Ukoliko je potrebno uraditi
pomeranje areole i mamile tehnikom transplantacije onda DOJENJE
NIJE MOGUĆE. Na konsultacijama sa doktorkom Kosovac biće
utvrđena potrebna tehnika.
 Poštovani, koliko pacijentkinja treba da ima najmanje godina za
podiyanje grudi?
18. Rast i razvoj dojki se završava u osamnaestoj godini, zbog toga
se ne preporučuje korekcija ranije.
 Da li je moguće uraditi podizanje grudi posle dojenja, bez ugradnje implanta?
Može ukoliko imate dovoljno tkiva ali konačna veličina dojki zavisi od količine vašeg tkiva.
 Zakazala sam operaciju grudi ali sam u međuvremenu dobila menstruaciju, da li moram odložiti operaciju?
Ne morate, ciklus nije kontraindikacija za operacju.
 Koliko vremena mora da prođe od porođaja za korekciju grudi?
Minimum 6 meseci od prestanka dojenja. Ukoliko ne dojite može i ranije.
 Da li mi možete smanjiti i bradavicu prilikom podizanja grudi?
Naravno, umanjenje areole i mamile se radi srazmerno Vašim novim dojkama.
 Da li su veliki ožiljci nakon podizanja dojki?

Veličina ožiljaka zavisi od tehnike doktora ali i od pacijenta, njegovog tipa kože, starosti, genetskih predispozicija… Genetski faktor je izuzetno bitan, treba proveriti kako su zarastali ranije ožiljci. Takođe, izuzetno je važno da se dojke ne izlažu preteranom pritisku na mestu rane zbog mogućnosti razdvajanja ivica rane ili šava. Veoma je bitna nega grudi i kože nakon operacije. Ožiljci od smanjenja grudi su vidljiviji nego kod običnog uvećanja jer je mesto reza drugačije.