Korekcija asimetričnih grudi

Blaga asimetrija grudi postoji kod svake žene ali ukoliko je jako izražena zahteva hiruršku korekciju. Asimetriju dojki karakteriše različita razvijenost vezivnog i žlezdanog tkiva, različita čvrstina, različit oblik i veličina areole i bradavice, pa čak i različita pozicija bradavice.
Asimetrije mogu biti urođene (kad se na samom rođenju deteta uočava razlika) ili razvojne (kada se tokom puberteta primeti brži razvoj jedne dojke ili kad se jedna dojka znatno više razvije od druge). Kod ovih slučajeva, operacija korekcije asimetričnih grudi se preporučuje tek nakon završenog razvoja grudi, nakon 18. godine. Stečene asimetrije mogu nastati zbog skolioze kičmenog stuba, deformiteta grudnog koša, povrede dojke, formiranja cista, fibroma ili zbog uklanjanja tumora iz dojki.

  • Before-.
    After-.
    BEFORE . AFTER

Polandov sindrom predstavlja veoma retku kongenitalnu malformaciju (urođenu manu) koja se karakteriše nedostatkom grudnog mišića, tkiva dojke i ponekad i bradavice sa jedne strane tela i udruženom anomalijom šake po tipu sindaktilije (spojeni prst), sa anomalijama skeleta ili drugih mišića. Uspešno se koriguje povećanjem jedne ili obe dojke endoprotezama uz nadoknadu mišića koji nedostaju (široki leđni mišić umesto velikog grudnog) kako bi se postigla simetrija.

KAKO IZGLEDA OPERACIJA KOREKCIJE ASIMETRIČNIH GRUDI?

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Dužina trajanja operacije zavisi od tehnike koja se koristi (od 1 do 5 sati). Asimetrija može biti rešena na različite načine u zavisnosti od razlike između dojki i individualnih karakteristika dojke.

Vrste korekcija su:
– povećanje jedne ili obe dojke (povećanje grudi silikonima)
– smanjenje jedne ili obe dojke (redukciona mamoplastika)
– podizanje opuštene jedne ili obe dojke u normalniji položaj
(mastopeksija – zatezanje i podizanje grudi bez silikona)
Koji će tip intervencije biti primenjen zavisi od postojećih indikacija, od realnih operativnih mogućnosti i od odluke hiruga.

  • Before-.
    After-.
    BEFORE . AFTER

Još slika pre i posle uvećanja možete pogledati u galeriji ili na instagram profilu doktorke Kosovac.

POSTOPERATIVNI TOK NAKON KOREKCIJE ASIMETRIČNIH GRUDI

Tačan postoperativni tok zavisi od tipa operacije. Možete očekivati da ćete nakon operacije bićete zadržani u bolnici 1-2 dana. Prva kontrola je za 2-3 dana, a nakon 14 dana od operacije se skidaju konci. Prvih 7-10 dana nakon operacije nije dozvoljeno tuširanje i kvašenje rana.
U postoperativnom periodu pacijent treba da se pridržava higijenskog i dijetetskog režima, propisane antibiotske terapije i analgetske terapije.

OPORAVAK

Vreme za koje se pacijent oporavlja nakon operacije je individualno i zavisi od tipa operacije. Možete očekivati oporavak za oko mesec dana ali vreme oporavka zavisi i od fizičkog stanja pacijenta, da li pacijent puši, koliko se kreće…
Normalnim dnevnim aktivnostima pacijent se vraća nakon 7 dana u zavisnosti od posla kojim se bavi. Tada je dozvoljena vožnja automobila. Prvih 7 dana nakon operacije korekcije grudi treba izbegavati vožnju automobila zbog pritiska pojasa preko grudi i naglih pokreta kojima možete pocepati šavove. Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje nedelju dana nakon hirurškog zahvata. Nakon toga morate biti pažljivi i oprezni sa vašim grudima najmanje mesec dana nakon operacije. Prva 3 meseca nisu dozvoljne fizičke aktivnosti (vežbe) koje aktiviraju grudne mišiće.

KOJE SU KOMPLIKACIJE OPERACIJE KOREKCIJE ASIMETRIČNIH GRUDI?

Iako većina pacijenata nema nikakve komplikacije, trebalo bi da sa svojim plastičnim hirurgom popričate o svakoj mogućoj komplikaciji. Neke od komplikacija su: infekcije na hirurškoj lokaciji ili oko implantata, formiranja ožiljka u unutrašnjosti dojke, nakupljanje oko implantata, otežano zarastanje na mestu incizije, alergijska reakcija na konac za ušivanje, pigmentacija, promene u senzaciji bradavica, rizici anestezije…itd. Kasne komplikacije mogu biti: kontraktura i ruptura silikonske proteze.

PITANJA KOJA SU POSTAVLJALI PACIJENTI VEZANA ZA ASIMETRIČNE GRUDI:

Jedna dojka mi je manja od druge, da li moram operisati grudi ili mogu nadomestiti veličinu lipotransferom?

Lipotransfer je najpogodniji za žene koje imaju blagu asimetriju. Da bih odgovorila na ovo pitanje morala bih da Vas pregledam.