REKONSTRUKCIJA BRADAVICE

REKONSTRUKCIJA BRADAVICE

Obično se bradavica i areola (tamni prostor oko bradavice) uklanjaju tokom mastektomije kako bi se smanjila mogućnost povratka karcinoma. Bez obzira na operativnu tehniku koja je korišćena za rekonstrukciju dojke, bradavica se može rekonstruisati 6 meseci nakon operacije rekonstrukcije. Potrebno je sačekati najmanje 6 meseci da bi rekonstruisana dojka zarasla i dobila konačnu konturu.
Tek tada je moguće odrediti tačan položaj areole i mamile u odnosu na drugu, zdravu dojku.
Rekonstrukcijom se vraća izgled bradavice ali ne i osećaj jer nema nervnih završetaka za prenošenje senzacije. Nova bradavica neće imati erogena svojstva. Rekonstruisana bradavica značajno se smanji nakon što ožiljak zaraste. Nije neobično da projekcija bradavice potpuno nestane nakon nekog vremena, nezavisno od metode koja se koristi, pa je nekada potrebna revizija.
U Ordinaciji Kosovac za rekonstrukciju bradavice možemo koristiti deo bradavice sa zdrave dojke koji se transplantira na drugu dojku.
Areolu je moguće tetovirati medicinskom tetovažom ali ona vremenom bledi tako da se areola može rekonstruisati presađivanjem kože stidnih usana ili pigmentirane kože unutrašnjeg dela bedara.

  • Before-.
    After-.
    BEFORE . AFTER