Tretmani PRP

Šta su PRP tretmani (platelet-rich plasma) ?

Tretman biostimulacije krvnom plazmom je prestižna  prirodna metoda podmlađivanja iz oblasti regenerativne medicine. Poznat je pod nazivom PRP (platelat rich plasma), terapija podmlađivanja sopstvenom krvlju, odnosno Drakulin tretman. Naravno grub izraz za tako “nežnu” metodu regenerativne medicine. To je zahvat koji koristi izvanrednu moć lečenja koju poseduju trombociti i faktori rasta u krvi čime se postiže stimulacija matičnih ćelija koje pomažu:

  • Stvaranju novog kolagena i krvnih sudova,
  • Obnavljanju  oštećene kože i potkožnog tkiva,
  • Uklanjaju znakove starenja,
  • Tretiranje ožiljaka od akni i
  • Regeneraciju kose.

Tok tretmana?

Mala količina krvi (8ml.) se sterilnim, unapred pripremljenim setom se vadi u epruvetu. Ni u jednom trenutku krv ne dolazi u kontakt sa vazduhom iz spoljašnje sredine tako da je onemogućena bilo kakva kontaminacija uzorka.

Centrifugiranjem  plazma se odvaja od krvnih elemenata i izdvaja se njen deo za  podmlađivanje kože odredjene regije, a deo za pravljenje filera kojim se popunjavaju duboke, urezane bore. Za ubrizgavanje se koriste male iglice i ubodi nisu bolni sem regije oko usana gde se primenjuje lokalna anestezija.

Proces ubrizgavanja je od 8-15 minuta. Tretman je u potpunosti netoksičan, hipoalergen i ne zahteva vreme oporavka. Prvi rezultati su vidljivi posle tretmana, ali se preporučuju najmanje 3 tretmana. Nakon tri do šest nedelja počinje razvoj novog kolagena i krvnih sudova, a u idućih tri do šest meseci dolazi do nestanka linija i bora.

Efekti terapije su individualni i mogu trajati između 12 meseci i dve godine. Razlika ove metode u odnosu na ostale je dugoročan efekat, ali i određeno vreme od aplikacije do izanrednih rezultata PRP-a.

PRP terapija se ne primenjuje u slučaju disfunkcije trombocita, trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, autoimunih bolesti, sepse, akutnih oboljenja, trudnoće, hronične bolesti jetre i bolesnika na antikoagulantnoj terapiji.