Tumori kože

Hirurgija benignih i malignih tumora kože i potkožnog tkiva

U ordinaciji ‘Kosovac’ možete preventivno ili terapijski da uradite uklanjanje dobroćudnih ili zloćudnih pigmentnih promena – mladeža, po protokolu za hirurški tretman takvih pacijenata.

Koža je najveći čovekov organ ,  omotač tela koji je u neposrednom dodiru sa spoljašnjom sredinom. Izložena je štetnim uticajima sunca, zagadjenog vazduha i fizičkim oštećenjima. Podložna je pojavi različitih oblika tumora koji mogu biti maligni ili benigni.

Melanom je maligni tumor melanocita, ćelija kože odgovornih za stvaranje melanina. Javlja se na koži, ali i na  sluzokožama, noktima ili u oku. U oko 30% obolelih od melanoma kože tumor se javlja u već postojećem mladežu, a kod 70% pacijenata na prethodno potpuno neizmenjenoj koži. Najčešće su smeđe ili crne boje, ali retko mogu biti bez pigmenta (amelanotični), crvene ili boje kože.Najčešći zloćudni tumori kože, osim melanoma su su bazocelularni i planocelularni karcinom (epiteliom). Manifestuju se u vidu crvene mrlje, izrasline ili rane na koži. Njihov maligni potencijal značajno je manji u odnosu na melanom. Hirurško lečenje najčešće predstavlja i trajno izlečenje.

Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji. Hirurška ekscizija (odstranjivanje) kompletnog, klinički vidljivog tumora, sa zonom zdrave kože, zlatno je pravilo u lečenju kožnih tumora. Patohistološkim pregledom hirurškog isečka postavlja se konačna dijagnoza,

Benigni tumori kože su papilomi, dermatofibromi, keratoze i mladeži (naevusi). Indikacije za njihovo uklanjanje su najčešce estetske ili funkcionalne prirode, gde usled nezgodne lokalizacije može doći do njihove povrede, iritacije i upale. Benigne promene na koži operišu se u lokalnoj anesteziji. Operacija traje od 15 do 30  minuta. Posle operacije nema bolova i istog dana pacijent se može vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Lipomi (poznatiji kao masno tkivo) su benigne izrasline koje nastaju kao posledica nagomilavanja masnih ćelija ispod površine kože. Ove izrasline su dobroćudne i uglavnom ne izazivaju  komplikacije i neprijatne simptome. Vremenom se mogu povećavati, te je nepohodno hirurško odstranjivanje. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji; trajanje zavisi od veličine promene. Nakon inetrvencije nema nikakvih ograničenja, pacijent se vraća uobičajenim aktivnostima.

Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva koja nastaje pojačanim lučenjem lojne žlezde i formiranjem kapsule oko navedenog masnog sadržaja. Najčešće se ateromi  javljaju na licu, vratu, iza ušiju i ledjima, a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom delu tela. Različite su veličine, od 5mm do nekoliko centimetara, meki na dodir. Ateromi nisu bolni . Potrebno ih je na vreme uklanjati, hirurškim putem kako ne bi došlo do pojave recidiva. Intervencija, kao i kod lipoma, obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Radiotalasna ekscizija

Radiotalasna tehnika , predstavlja jedan od načina  uklanjanja promena sa kože ili sluzokože. Prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo minimalno oštećuje okolne strukture kože (značajno manje nego hirurški skalpel), a u potpunosti deluje na željeno polje. . Pre intervencije koža se tretira lokalnim anestetikom u obliku masti, dok se za veće promene koristi infiltraciona anestezija. Intervencija kratko traje  uz minimalno krvarenje .

Tehnika ulanjanja promena sa kože radiotalasima je pogodna za lečenje: keratoza, bradavica, fibroma, papiloma, proširenih kapilara i kondiloma.

Urastanje noktiju

Urastao nokat je stanje u kome ivice nokatne ploče zalaze u okolno meko tkivo usled čega dolazi do  oticanja , crvenila i bola. Urastanje nokta se javlja  na bilo kom prstu, a najčešće  na palcu stopala. Ometa hodanje jer i najmanji pritisak na nokatnu ploču  izaziva bol.

Trajno rešenje problema je u hirurškoj intervenciji pri kojoj se uklanja samo deo matriksa nokta, a ostavlja centralni deo nokatne ploče. Intervencija se obavlja u lokalnoj ansteziji. Oporavak traje oko 10 dana. Nakon izvedene procedure problem se ne može pojaviti na tom prstu.