Lice

Korekcija gornjih i donjih kapaka

Starenjem koža kapka gubi elastičnost i čvrstoću (propadanje elastičnih i kolagenih vlakana) čime  se stvara vidljiv višak kože. Dodatno, orbikularni očni mišić  postaje mlohav ili zadebljan, vezivno potporno tkivo kapka slabi te očna mast prodire prema napred, što stvara tipične očne „vrećice“. Operacija kapaka je najefikasnija intervencija na licu koja vraća svežinu i mladalacki izgled. Popularna je kako kod žena ali i  kod muške populacije.  Nevidljivost ožiljka i retke postoperativne komplikacije čine ovu metodu jednom od najelegantnijih u estetskoj hirurgiji.

 

Tok operacije

Operacija se najcešce izvodi u lokalnoj anesteziji,redje u analgosedaciji. Intervencija se sastoji u odstranjivanju viška kože u gornjem i donjem kapku (ili samo gornjem ili donjem), odstranjivanju ili premodeliranju masnih jastučića. Blefaroplastika (korekcija podočnjaka i kapaka) zahteva veoma precizno i pedantno merenje i planiranje. Jedan milimetar previše ili premalog odstranjivanja može dovesti do lošeg rezultata ili komplikacija. Ožiljak se nalazi u naboru gornjeg kapka i neposredno ispod trepavica na donjem kapku. Nakon pet dana skidaju se konci, a ožiljci postaju potpuno nevidljivi nakon mesec dana.

Sjajan rezultat i lepota pogleda koja briše najmanje deset godina.

Temporalni lifting

Bore na čelu i pad obrva su znaci starenja lica koji se javljaju usled starenja kože i potkožnih tkiva. Spuštene obrve ostavljaju utisak neraspoloženog i ozbiljnog lica. Danas se taj problem može uspešno rešiti manjim hirurškim zahvatom, temporalnim ili čeonim liftingom. Rezultati su vidljivi odmah posle operacije, mada pacijent treba da zna da u prvo vreme ima otoka i hematoma i da se prava slika dobija nakon mesec do dva od operacije.

 

Tok operacije

Sama intervencija se može izvoditi u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji. Rezovi se prave u slepoočnoj regiji na 3 – 4 cm od prednje linije kose ili polukružni rez od uva do uva u kosi na 3 – 4 cm od prednje linije kose i radi se u slučaju velikog viška kože i izuzetno dubokih bora kod starijih osoba. Zavoj oko čela radi smanjivanja hematoma i većih otoka se nosi 7 dana, a konci se skidaju 9 dana od operacije.

Lifting srednjeg dela lica

Godine i sunce na licu ostavljaju neizbrisiv trag. Opuštanje kože, spuštanje masnih jastučića obraza, formiranje dubokih bora koje se pružaju od nosa do ugla usana (nazolabijalna brazda) i stvaranje bora u predelu usana i donje vilice znak su da treba razmisljati o face liftingu. Lifting je operacija sa nakompletnijim i najubedljivijim rezultatom.

 

Tok operacije

Rezovi se prave duž linija kose na slepočnicama i produžavaju neposredno ispred ušne školjke, ispod resice pa iza uha. Nakon toga se koža lica oslobodi uz odstranjivanje njenog viška, a podkožne strukture se zategnu. Ožiljci su sakriveni u vlasištu kose. Lifting se izvodi u opstoj anesteziji ili u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji, analgosedaciji. Nakon sedam do deset dana skidaju se konci, dok otoci i hematomi prolaze u intervalu od tri nedelje, a konačan rezultat se očekuje nakon tri meseca.

Lifting vrata

Koža vrata je izuzetno tanka i osetljiva. Ona možda i najsurovije beleži naše godine. Opuštenost kože vrata se  lako rešava liftingom, odnosno zatezanjem mišica, odstranjivanjem viška masti i zatezanjem opuštene kože.  Oporavak je brz i lak, a promena neverovatna.samo nedelju  dana se nose zavoji koji umanjuju stvaranje otoka i hematoma, a desetog dana se skidaju konci.

Liposukcija vrata

Liposukcija vrata je efikasna metoda otklanja viška masnog tkiva podbratka. Najcešce je dovoljna u korekciji kod mladih ljudi, dok kod  starijih osoba  je gotovo uvek potrebno kombinovati jos neku metodu kako bi rezultati bili zadovoljavajuci.

 

Tok operacije

Intervencija se  izvodi u lokalnoj anesteziji. Vrši se infiltracija fiziološkim rastvorom sa lidokainom i adrenalinom, nakon čega  se aspirira višak masti. Par dana je potrebno da se nose zavoji u cilju sprečavanja stvaranja otoka i hematoma. Pacijent se vrlo brzo vraća uobicajenim aktivnostima.

Korekcija usana

Lepe, pune i senzualne usne su ideal ženske lepote.  Zahvaljujući naprednim tehnologijama i estetskoj hirurgiji danas su dostupne metode kojima vraćamo jedrinu i punoću usnama.  Korekcija se  uglavnom  svodi na injekcijsku aplikaciju određenog preparata, čime se postiže veći volumen usana  ili se istaknu određena mesta. Može se uraditi transferom sopstvene masti ili hijaluronskim filerima.

 

Tok operacije

Popunjavanje usana masću daje trajniji rezultat. Treba imati u vidu da je količina masnih ćelija koje  se razgrade 50%, tako da je potrebno procedure ponoviti više puta kako bi se dobio zadovoljavajuci volumen. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji. Nakon infiltracije fiziološkim rastvorom sa lidokainom i adrenalinom, metodom liposukcije se sa odredjenog mesta mast aspirira. Uzeta mast se razlaže na finije strukture i aplikuje.

Manje invazivna metoda korekcije usana, a takodje sa fantastičnim rezultatima jeste popunjavanje hijaluronskim filerima. Hijaluronski fileri su prirodni preparati koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu. Zbog odmah vidljivih rezultata ovo je najbolji vid povecanja usana. U zavisnosti od vrste, trajanje, odnosno resorpcija filera je u periodu  od 6 meseci do dve godine.

Korekcija ušiju

Klempave ili prominentne ušne školjke su kongenitalna malformacija koja se uočava odmah nakon rođenja. Podrazumeva upadljivu odmaknutost ušnih školjki od glave. Najčesce se javlja obostrano, mada nisu retki slučajevi sa problemom samo jednog uha. Korekcija se može raditi nakon šeste godine zivota. Izvodi se u lokalnoj anesteziji ili kratkotrajnoj opštoj intravenskoj anesteziji,analgosedaciji.

 

Tok operacije

Rez se načini sa zadnje strane ušne školjke, kroz koji se modelira hrskavica i uho približi glavi. Konci se skidaju nakon dve nedelje, a preporučljivo je nositi zavoj, odnosno traku  kako bi se hrskavica ucvrstila i zauzela novi položaj.

Liposkulptura lica

 

Sa godinama lice gubi svoju svežinu i tonus. Koža postaje suvlja i javljaju se prve bore, gubi se masno tkivo iz potkožja lica i skuplja u donjem delu lica i podbratka. Time se dobija izrazito umoran i stariji izgled. Idealna metoda u rešavanju ovog problema je lipofiling lica.

Lipofiling lica predstavlja metodu transfera sopstvene masti sa mesta gde je ima previše i apliciranja iste u mesta gde imamo zadatak da  povratimo koži svežinu i izbrišemoi postojeće bore. Neverovatna sposobnost masnih ćelija da ponovo uspostave vitalnost kože učinila je ovu metodu veoma atraktivnom. Pored navedenog, masne ćelije poseduju receptore za hormon estrogen koji značajno poboljšava kvalitet kože i samim tim opravdava epitet eliksira mladosti.

 

Tok operacije

Intervencija se izvodi u uslovima lokalne anestezije ili analgosedacije (kratkotrajne intravenske anestezije). Nakon intervencije pacijent kratko ostaje u bolničkim uslovima. Oporavak je lak i osim eventualnih otoka i manjih hematoma, nema nikakvih komplikacija. Isključena je i mogućnost alergijske reakcije jer material nije stran. Rezultati se vrlo brzo vide, koža je osvežena, zategnuta i sjajnija.