Telo

Naše telo stari poput lica i podložno je promenama.U estetskoj hirurgiji postoje izvanredna rešenja za vraćanje lepote tela. U našoj specijalističkoj ordinaciji moguće je kombinovati estetske zahvate i antiaging medicinu i doći do fantastičnih rezultata.

Zatezanje stomaka

Od lipostrukture do abdominoplastike  i liftinga tela, esetska hirurgija nudi  niz rešenja za postizanja ravnog  i zategnutog stomaka. U skladu sa stanjem kože, njenom elastičnošću , zategnutošću i stanjem mišića, kao i raspoređenosti masnog tkiva,  donosi se odluka o najboljoj metodi  koja daje dobar rezultat.

Abdominoplastika ili lifting stomaka se primenjuje kada želimo da odstranimo višak kože i potkožnog tkiva nastalih najčešće usled promene težine, trudnoće i kada su promene na stomaku  uočljive  a  stomak postaje ispupčen  ili ima nabore. Indikacije  za abdominoplastiku su i prisutne strije na donjem delu stomaka kao i opušteni i razdvojeni mišići prednjeg trbušnog zida. Rez je horizontalan i pravi se na pubičnoj regiji. Pruža se bočno prema karličnim kostima. Dužina reza zavisi od stepena opuštenosti i viška kože. Generalno rez je sakriven i ima konture kupaćeg kostima . Ukoliko je problem fokusiran samo na centralnom ili donjem delu stomaka radi se mini –abdominoplastika. U periodu oporavka pacijentu se savetuje kratka šetnja sa savijenim telom ka nogama kako bi se uspostavila dobra cirkulacija. Naprezanje,  naglo ispravljanje i fizičke aktivnosti se izbegavaju prvih 7-10 dana posle čega se  pacijentu skidaju drenovi. Većina pacijenata se nakon dve nedelje vraća na posao. Ipak oporavak zahteva punih šest nedelja. Nakon operacije zatezanja stomaka nose se posebni steznici mesec dana. Komplikacije nakon abdominoplastike su retke. Može se pojaviti otok trbušnog zida sa curenjem serozne tečnosti( lake komplikacije) ili pak oštećenje prokrvljenosti kože usled prevelikog zatezanja posle uklanjanja viška kože.

Zatezanje nadlaktica( brahioplastika)

Sve više pacijenata  želi zategnute nadlaktice i mlađe ruke.Ruke beleže godine poput lica.Posle većeg oscilacija u telesnoj težini, kao i zbog smanjene elastičnosti kože tokom starenja obrazuju se viseći nabori kože na nadlakticama.Predeo gornjeg  dela ruku od podpazušja do lakata pacijentima najčešće korigujemo hiruški- liftingom ove regije ili liposukcijom kod mladjih pacijenata, kada je koža više elastična.Operacijom se uspešno uklanja višak kože i masnog tkiva uz  ožiljak u unutrašnjoj strani nadlaktice koji vremenom nestaje. Vreme od operacije do krajnjih rezultata je 30 dana. Podmlađivanje šaka sprovodi se nadokndom izgubljenog volumena kada  koristimo filere,poput hijaluronske kiseline ili sopstveno  masno tkivo.

Zatezanje natkolenica

Unutrašnja stanja nadkolenica je često naborana i neelastična.Ovakav konstitucioni problem se koriguje uklanjanjem viška kože u obliku slova L ,Y ili polumeseca horizontalno –polukružno od prepone do sedalne bore  u zavisnosti od količine kože koju je potrebno ukloniti.

Operacije zatezanja nadkolenica se izvode u totalnoj anesteziji,dok se zatezanje nadlaktica može da radi i ambulantno.

Preporučuje se u oba slučaja smanjenje telesne težine  pre operacije.

Liposukcija / Liposkulptura različitih regija (stomak, butine, kolena i dr.)

Liposukcija/  liposkulptura i lipoaspiracija je hirurška tehnika kojom se aspirira višak masnog tkiva na različitim delovima tela.Liposukcija se primenjuje kada masne naslage nije moguće eliminisati na drugi način, dijetama  ni vežbanjem. Finim kanilama se tretira  ciljano mesto (rez od 3 mm) uz prethodno ubacivanje standardnog rastvora u mast kako bi se olakšala aspiracija. Liposukcijom se odstranjuju masne naslage tamo gde su estetski nepoželjne: stomak, bokovi, zadnjica, butine, kolena, nadlaktice, podbradak, leđa..i postiže remodeliranje tela.

Liposukcija je indikovana kod osoba koje su u dobroj  fizičkoj formi , čija je  koža zadržala elasticitet.  Kontraindikovana  je  kod hroničnih bolesnika i trudnica. Ne preporučuje se pacijentkima mladjim od 18 god. Primenjuje se i u lečenju  celulita (bolest masnog tkiva). Operacija se izvodi u epiduralnoj anesteziji  ili lokalnoj anesteziji uz sedaciju.U zavisnosti od obima zahvata operacija traje od jednog  do pet sati. Pacijent iz bolnice izlazi nakon nekoliko sati ako je intervencija manjeg obima ili za 2 do tri dana ukoliko se radi o obimnijem zahvatu. Nakon operacija liposukcije se obavezno nosi odgovarajući steznik, mesec dana  i preporučuju masaže.

Moguće komplikacije su: bol, krvarenje, infekcija, perzistentni otok ( lake komplikacije) ili  ozbiljnije za život pacijenta kao sto su kardiorespiratorna insuficijencija, tromboza, plućna embolija.

Korekcija zadnjice – povećanje, podizanje

Povećanje i podizanje zadnjice, novog simbola ženstvenosti moguće je postići estetskom hirurgijom : liposkulpturom  i ugradnjom implantanata.

Liposkulptura je idealna u slučajevima kada žene koje imaju višak masnog tkiva  na bokovima i stomaku , a žele da promene oblik i veličinu  zadnjice . Transferom masti se dobija novi  volumen i željeni oblik zadnjice . Uobičajno  jedan deo masnih ćelija ne opstaje nakon  procesa ubrizgavanja , ali volumen masnog tkiva koje “preživi”možemo konstatovati posle više meseci. Procedura može da se ponovi najranije posle tri meseca od predhodne procedure.Posle povlačenja otoka i modrica, obline  ostaju i vaše telo dobija željenu formu.

Pacijentima   koji ne poseduju dovoljno masnog tkiva , a žele novi oblik zadnjice, za  povećanje ili podizanje, predlažemo implantate punjene silikonom. Veličina i profil implantanata određuje se prema želji samog pacijenta  u zavisnosti od oblika i karakteristika tela. Posle 6 nedelja pacijent se vraća svojim aktivnostima .

Korekcija listova

Za korekciju listova, uvećanje obima od 2do 4cm koristimo  implantate ili sopstveno  masno tkivo.  Korekcija traje do dva sata i izvodi se u lokalnoj anesteziji sa analgosedacijom.U oba slučaja korekcije oblika i volumena  listova ožiljci su minimalni i na pregibima. Postoperativni oporavak posle operacije  listova traje  mesec dana.

Korekcija ženskih polnih organa

Višak kože u predelu velikih i malih usmina nastaje  kod žena posle porodjaja ili je pak uslovljen konstitucionalno i postoji kod veoma mladih devojaka. Problem viška kože u regiji vulve nije isključivo estetski već i funkcionalan.

Operacija se izvodi u uslovima lokalne anestezije ili analgosedacije.