Okrugli ili anatomski implantati

O VS A

Da li razmišljate o povećanju grudi, ali vas zbunjuju različite vrste implantata? Ne znate za koji tip da se odlučite i kako će vaše grudi izgledati? U ovom tekstu ćemo vam objasniti sve prednosti i mane implantata i nadamo se, pomoći vam oko izbora!
Pre konačnog odabira implantata, najvažnije je da se konsultujete sa plastičnim hirurgom koji će prilikom pregleda uzeti u obzir vašu količinu masnog tkiva, količinu žlezdanog tkiva, širinu i deformacije grudnog koša, udaljenost i poziciju bradavica, građu, stav, kilažu i predočiti vam moguće ishode sa različitim tipom i veličinom implantata.

OKRUGLI IMPLANTATI

Okrugli implantati su najčešće korišćeni implantati i obično postižu veću punoću gornjeg pola s izrazitim okruglim izgledom. Okrugli implantati mogu biti niskog, srednjeg, visokog i ultravisokog profila, ali u upotrebi su najčešće srednjeg i visokog profila. Okrugli implantati imaju ujednačen volumen i u gornjem i u donjem polu. Okrugli implantati dodatno ističu gornji deo dojki kada se nosi push-up grudnjak, mnogo više nego kod implantata anatomskog oblika.
Ovaj potpuno simetrični implantat najbolje odgovara onima sa skoro savršenim prirodnim oblikom dojke, minimalnim opuštanjem dojke (ptoza) i pacijentkinjama koje imaju centralno postavljene bradavice. Okrugao implantat će naglasiti prirodni oblik koji već imate. Ako tražite veliku punoću u gornjem polu i blago okrugao izgled, ovi implantati mogu biti dobar izbor za vas.
Kod osoba koje imaju dovoljno žlezdanog tkiva i kvalitetnu kožu preporučuje se okrugli implantat, jer će grudi sa takvim oblikom implantata i već postojećim tkivom imati anatomski oblik i izgledati sasvim prirodno. Ovaj tip implantata se preporučuje kod osoba koje se intenzivno bave sportom zbog moguće rotacije implantata. Ukoliko se rotacija desi kod osoba koje imaju anatomske implantate potrebna je operacija kako bi se to korigovalo, dok kod okruglih implantata operacija nije potrebna.

 • Before-.
  After-.
  BEFORE . AFTER

Uvećanje grudi okruglim implantatima

 • Before-.
  After-.
  BEFORE . AFTER

Uvećanje grudi okruglim implantatima

Kandidat ste za okrugle implantate ako imate:
– Minimalnu ptozu (opuštenost) u dojkama
– Centralno postavljene bradavice
– Dojke koje vam ne stoje previše razdvojeno na grudima
– Gotovo savršen prirodni oblik dojke

Prednosti okruglog implantata mogu da uključuju:
– Bez promene oblika u slučaju rotacije implantata
– Idealni za profesionalne sportiste i osobe koje dosta vežbaju zbog moguće rotacije implantata
– Pristupačniji zbog niže cene

ANATOMSKI IMPLANTATI

Anatomski implantati ili implantati u obliku kapljice imaju veću punoću u donjoj polovini i blago nagnutu gornju polovinu. Kod anatomskih implantata širina je ista, ali se menja visina. Postoje visoki, srednji i niski po projekciji. Najčešće se koristi srednja ili visoka projekcija. Ovi implantati imaju blagu teksturu koja sprečava rotaciju implantata u džepu. Anatomski implantat bliže oponaša prirodni oblik dojke zbog manje punoće u gornjem polu i blagog pada koji je karakterističan za prirodne grudi.
Idealni kandidati za anatomske implantate su pacijentkinje koje se prvi put podvrgavaju operaciji povećanja grudi, pacijentkinje sa tubularnim dojkama, pogodan je za pacijentkinje sa vrlo blagom ptozom (ptoza prvog stepena) jer se tada oblikom implantata može podići donji deo tkiva dojke. Takođe je pogodan kod pacijentkinja sa niže postavljenim bradavicama, sa visoko postavljenim bradavicama, kod pacijentkinja koje su imale kapsularnu kontrakturu u prošlosti i one koje žele da pređu sa implantata koji je punjen fiziološkim rastvorom na silikonski implantat. Oni su odličan izbor za one koje imaju niži procenat telesne masnoće i kod pacijentkinja sa nerazvijenim žlezdanim tkivom.
Pacijentkinje sa izuzetno opuštenom kožom i visećim dojkama nisu najbolji kandidati za anatomske implantate, kao ni pacijentkinje koje se intenzivno bave sportom zbog moguće rotacije implantata ukoliko se on nalazi ispod mišića. Ukoliko pacijentkinja ima opuštene grudi ili je prirodni oblik grudi veći u osnovi i sa malo punoće na vrhu, tada će implantat u anatomskom obliku samo naglasiti prirodni oblik grudi dodavanjem nepotrebnog volumena tamo gde nije potreban, a gornjem polu će i dalje nedostajati volumen.

 • Before-.
  After-.
  BEFORE . AFTER

Uvećanje grudi anatomskim implantatima

 • Before-.
  After-.
  BEFORE . AFTER

Uvećanje grudi anatomskim implantatima

Kandidat ste za anatomske implantate ako:
– Nemate puno tkiva u dojkama, imate tanko ili sitno telo
– Imate blagu ptozu dojke (opušteno tkivo)
– Imate nisko postavljene bradavice
– Imate veliki razmak između dojki
– Imate kratku udaljenost od areole do inframamarne brazde
Prednosti anatomskih implantata:
– Veća punoća sa strane („side boob“)
– Može podići i centrirati položaj bradavice
– Prirodniji izgled dojki

SIMULACIJA IMPLANTATA

Ordinacija u Americi uradila je fantastičnu simulaciju različitih tipova implantata na virtuelnoj
pacijentkinji koristeći implantate iste veličine od 210ml.

Simulacija pokazuje postepeni nagib dojke sa anatomskim implantatom, dok simulacija desne silike pokazuje zaobljeniji profil kao što se i očekuje sa okruglim implantatom.
Razlika između okruglih i anatomskih implantata nije toliko uočljiva ukoliko žena ima dosta žlezdanog tkiva. Razlika između implantata se najbolje vidi kod žena sa izuzetno malim grudima kada oblik implantata određuje oblik novih grudi.
Pacijentkinje često mislie da je anatomski oblik bolji i lepši ali konačan rezultat zavisi i od tehnike kojom se implantat ugrađuje. "Dual-plane" tehnikom okrugli implantati mogu izgledati izuzetno prirodno. Pogedajte na primeru ispod pacijentkinje doktorke Olivere Kosovac sa različitim implantatima ali sličnim, prirodnim, konačnim rezultatom.

ANAT VS OKR DR OLIVERA
ANAT VS OKR DR OLIVERA 2