UVEĆANJE GRUDI

Ženske dojke su sinonim za ženstvenost  zbog čega se, kod operacija dojki, posebna  pažnja posvećuje njihovoj estetici. Oblik dojki posle intervencije mora da bude u skladu sa  telom pacijentkinje.To je  najveći problem za hirurga koji se bavi hirurgijom dojke, jer postizanje idealnog oblika i veličine dojke u velikoj meri zavisi od konstitucije pacijentkinje, ali i kulturoloških karakteristika sredine u kojoj živi.

Veliki značaj rekonstruktivne i estetske hirurgije dojke je u tome što te hirurške procedure utiču na psihičko stanje pacijentkinje. Rekonstruktivnim operacijama dojke postiže se estetska korekcija deformiteta  na dojkama zbog kojih žene nisu bile zadovoljne , bilo da su ti nedostaci rezultat genetskih anomalija (hipoplazija, asimetrija, preterana voluminoznost), povrede ili hirurškog lečenja raka dojke. Ovim operacijama želimo da  postignemoizgled dojki približan onom koji pacijentkinja zahteva ili onakav kakav je bio pre nego što je nastupilo odstupanje od normale, čime se, pored telesnog , vraćaju i duhovni integritet i dostojanstvo.

UVEĆANJE DOJKI – AUGMENTACIJA

Uvećanje dojki je operativna procedura  koja se najčešće sprovodi kod nas i u svetu. Ona podrazumeva korekciju oblika i volumena dojki protetskim materijalom ili u kombinaciji za korekcijom viška kože i reoblikovanjem opuštenog žlezdanog tkiva dojki.
Preoperativno je obavezna priprema koja podrazumeva: pregled onkologa, ultrazvuk ili mamografiju dojki u zavisnosti od uzrasta i gustine tkiva dojki pacijentkinja, pregled interniste i laboratorijske analize.

KAKO IZGLEDA OPERACIJA UVEĆANJA GRUDI?

Operacija uvećanja grudi traje oko 2 sata, dužina trajanja operacij zavisi od tehnike koja se koristi. Operacija se izvodinajčešće u opštoj anesteziji.
Rezovi do 4 cm se prave u inframamarnoj brazdi, deo dojki gde se spaja donji pol dojke i grudni koš. U zavisnosti od implantata, formira se prostor iznad ili ispod grudnog mišića u koji će se silikonski implantat smestiti, ostavljajući mlečnu žlezdu potpuno netaknutu, tako da i nakon uvećanja grudi MOŽETE DA DOJITE. Operativni pristup može takođe biti kroz bradavice ili iz pazušne jame. Uvećanje dojki preko pazušne jame koristi se kod osoba koje imaju skoro potpuno nerazvijene dojke i kod kojih bi svaki drugi rez bio primetan. Sve odluke oko pozicije reza i postavljanja implantata doktorka Olivera Kosovac donosi u dogovoru sa vama, nakon detaljnih konsultacija i pregleda, i na osnovu vaših telesnih predispozicija i navika. Ožiljci nakon uvećanja grudi biće skoro nevidljivi, o tome se brine hirurg ali i Vi.

  • Before-.
    After-.
    BEFORE . AFTER

Još slika pre i posle uvećanja možete pogledati u galeriji ili na instagram profilu doktorke Kosovac.

POSTOPERATIVNI TOK NAKON POVEĆANJA GRUDI

Nakon uvećanja grudi bićete zadržani u bolnici 1-2 dana.
Prva kontrola je za 2-3 dana, a nakon 14 dana od operacije se skidaju konci. Prvih 7-10 dana nakon operacije nije dozvoljeno tuširanje i kvašenje rana. Nakon operacije dobićete specijalni elastično-kompresivni steznik koji morate nositi nakon operacije, prvih mesec dana. Nakon tog perioda, narednih godinu dana, dr Olivera Kosovac savetuje nošenje grudnjaka koji prekriva celu dojku, ima žicu i nema umetke od sunđera (push-up) koji može deformisati grudi. Posle godinu dana možete nositi bilo koji grudnjak. Primere grudnjaka možete pogledati na našem instagram profilu.
Izbegavajte odlazak u solarijum i sunčanje prvih par meseci kako bi izbegli pigmentaciju ožiljaka.

OPORAVAK

Vreme za koje se pacijent oporavlja nakon uvećanja grudi je uvek individualno. Okvirno je oko mesec dana ali vreme oporavka zavisi od fizičkog stanja pacijenta, da li pacijent puši, koliko se kreće… Normalnim dnevnim aktivnostima pacijent se vraća nakon 7 dana u zavisnosti od posla kojim se bavi. Tada je dozvoljena vožnja automobila. Prvih 7 dana nakon uvećanja grudi treba izbegavati vožnju automobila zbog pritiska pojasa preko grudi i naglih pokreta kojima možete pocepati šavove.
Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje nedelju dana nakon hirurškog zahvata. Nakon toga morate biti pažljivi i oprezni sa vašim grudima najmanje mesec dana nakon operacije.
Prva 3 meseca nisu dozvoljne fizičke aktivnosti (vežbe) koje aktiviraju grudne mišiće.

KAKO IZGLEDAJU GRUDI NAKON UVEĆANJA?

Vaše nove dojke prolaziće kroz više faza. Odmah nakon operacije grudi će biti jedre, čvrste i pod otokom. Nakon operacije povećanja grudi prvih par meseci prisutan je spazam mišića i to je sasvim normalno jer se grudni mišić prilagođava prisustvu implantata. Vremenom će se mišić opustiti a grudi će postati mekše na dodir. Pogledajte primere pacijentkinja doktorke Kosovac ispod.

BOL NAKON OPERACIJE GRUDI?

Nakon svake operacije pripisuje se odgovarajuća terapija u vidu analgetika. Operacije grudi je intervencija nakon koje bolovi nisu izraženi. Do sada je većina pacijentkinja doktorke Olivere Kosovac bol opisivala kao jaču upalu mišića ili osećaj pritiska na grudni koš. Na skali od 1-10 gde je jedan minimalan bol a deset neizdrživ, pacijenti opisuju sa 1 ili 2 prvih par dana. Nakon toga ne bi trebalo da bude jakog bola.

KOJE SU KOMPLIKACIJE OPERACIJE UVEĆANJA GRUDI?

Iako većina pacijenata nema nikakve komplikacije, trebalo bi da sa svojim plastičnim hirurgom popričate o svakoj mogućoj komplikaciji. Neke od komplikacija su: infekcije na hirurškoj lokaciji ili oko implantata, rupture ili curenje implantata, formiranja ožiljka u unutrašnjosti dojke, nakupljanje tečnosti oko implantata, otežano zarastanje na mestu incizije…itd. Kasne komplikacije mogu biti: kontraktura i ruptura silikonske proteze.

PITANJA KOJA SU POSTAVLJALI PACIJENTI VEZANA ZA UVEĆANJE GRUDI:

Da li su masaže grudi obavezne?

Nisu, preporučuju se ukoliko grudi nisu omekšale nakon mesec dana od operacije.

Koliko vremena mora da prođe od porođaja za ugradnju implantata?

Minimum 6 meseci od prestanka dojenja. Ukoliko ne dojite može i ranije.

Uradila sam grudi pre 2 meseca i jedna dojka mi je viša od druge, da li se moram opet operisati da grudi bile iste?

U prvih godinu dana moguća je ispravka razlike nošenjem i zatezanjem grudnjaka jer je razlika u poziciji najčešće izazvana oticanjem dojke. Tek nakon godinu dana kada otoka nema, moguće je uraditi korekciju operacijom.

Imam 15kg viška, da li moram prvo da skinem kilažu pa tek onda da radim grudi?

Da, tada će rezultati biti bolji i trajniji. Ukoliko se grudi prvo uvećaju pa tek onda skinete kilažu, postoji mogućnost da će Vam i grudi pasti.

Ugradila sam implantate pre 15 godina, na redovnim pregledima je sve normalno, da li ih treba zameniti?

Ukoliko je na ultrazvučnim pregledima dojke implantat očuvanog integriteta, nema potrebe za zamenom.

Da li mogu da dojim sa implantatima?

Da.

Da li silikoni nakon nekoliko godina treba da se menjaju?

Današnji implantati ne moraju da se menjaju ako je na ultrazvučnim pregledima sve u redu. Ranije su se menjali na 10 godina.

Na koji način negovati grudi sa ugrađenim silikonima, u toku trudnoće i dojenja?

Jako je važno nositi odgovarajući grudnjak sa dosta elastina koji će pomoći u smanjivanju rastezanja kože, kontrolisano dobijanje na težini (do 10kg) i nega kože.

Zakazala sam operaciju grudi ali sam u međuvremenu dobila menstruaciju, da li moram odložiti operaciju?

Ne morate, ciklus nije kontraindikacija za operaciju.