LIPOFILING DOJKE

LIPOFILING DOJKE – POVEĆANJE GRUDI SOPSTVENIM MASNIM TKIVOM

Povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom izvodi se na sličan način kao i kod anti-age tretmana, jedina razlika je u količini masti koja će biti iskorišćena. Donorske regije, odnosno delovi tela sa kojih se mast može uzeti su bokovi, stomak, butine, ruke… Liposukcijom ovih zona poboljšava se kontura tela što se pacijentima izuzetno dopada, a višak masti se može iskoristiti za povećanje grudi ali i jagodica, usana ili delova tela sa urođenim anomalijama.
Ako je moguće povećati grudi sopstvenim masnim tkivom, zašto je povećanje grudi silikonima (implantatima) operacija broj jedan u svetu? Odgovor je jednostavan, lipofiling dojki nije za svakoga.

OPERATIVNA TEHNIKA POVEĆANJA GRUDI MASNIM TKIVOM

Kroz manje ubode na koži uz pomoć kanila vrši se aspiracija masnog tkiva. Kada se uzme dovoljno masti iz donatorske oblasti, mast se obrađuje kako bi se pripremile ćelije masnog tkiva za prenos u male špriceve ​​koji će se koristiti za ubrizgavanje masti tj. transplantaciju. U zavisnosti od zahvaćenih regija, liposukcija može trajati od 1 do 5 sati i obično se odvija u opštoj anesteziji. Približno 30% transplantovane masti se resorbuje tokom prvih 6-12 meseci nakon operacije. Mast koja preživi prenos ostaće trajno i ponašaće se kao bilo koja druga mast u telu. Reagovaće na dobitak i gubitak kilograma kao i svako drugo masno tkivo.

POZITIVNE I NEGATIVNE STRANE

Negativne strane lipofilinga dojke:

1. Prosečnim silikonskim implantatom od 300ml povećavamo veličinu dojki za 2 broja. Tokom jedne operacije lipofilinga dojke moguće je povećati dojku za 250 do 350ml masnog tkiva uz dodatak matičnih ćelija ali oko 30% masti NE PREŽIVI jer organizam apsorbuje deo masti, tako da se dojke zapravo povećavaju za 200 do 250ml. To znači da je lipofiling dojki namenjen ženama koje žele da veličinu svojih grudi povećaju za jednu veličinu.
2. Grudi mogu biti asimetrične zbog procenta masti koji ne preživi pa je potrebno ponoviti proceduru koja se ponovo naplaćuje
3. Procedura otežava onkološko praćenje jer mast može imitirati rak na mamografiji, ali iskusni radiolozi mogu da ih razlikuju od raka.

Prednosti lipofilinga dojke:
1. Ovo je opcija za povećanje grudi kod žena koje traže relativno malo povećanje veličine i prirodne rezultate.
2. Idealno za povećanje dojki u gornjem polu.
3. Brz oporavak bez ožiljaka.
4. Nema rizika od odbacivanja i alergijske reakcije.

Iz tog razloga lipofiling dojki se najčešće koristi kao sredstvo kojim možemo korigovati manje nepravilnosti na dojkama. To mogu biti deformiteti ili asimetrije koje zaostaju posle uklanjanja manjih tumora ili kada se radi mastopeksija ili augmentacija i kada je potrebno samo malo popraviti konturu dojke. Za sve ostale slučajeve preporučiju se silikonski implanti.

POSTOPERATIVNI TOK

Odmah nakon intervencije pacijentu se navlači steznik (mider) koji se nosi 2 do 3 nedelje zbog boljeg skupljanja kože, odnosno dok se otok i podliv sasvim ne umanji. Prve nedelje nakon operacije možete da se vratite laganom dizanju ruku i šetnji. Možete se vratiti umerenom dizanju gornjeg i donjeg dela tela za tri nedelje. Uobičajeno vežbanje se nastavlja za šest nedelja.

KOMPLIKACIJE

Prolazna pojava modrica i otoka. Mogući su prolazni poremećaji senzibiliteta kože, kao i eventualne manje neravnine, zbog kojih se savetuje rana postoperativna masaža i limfna drenaža. Ukoliko je koža izgubila svu svoju elastičnost, potrebno je primeniti postupak redukcije kože (lifting butina, kukova ili ruku).