Smanjenje grudi

DA LI STE KANDIDAT ZA OPERACIJU SMANJENJA GRUDI?

Ukoliko imate:
– prevelike grudi u odnosu na svoje telo
– teške i viseće grudi koje izazivaju bol u predelu vrata i leđa
– zbog svoje težine izazivaju iritaciju kože ispod dojki
– bradavice se nalaze ispod inframamarne brazde
– deformacije kičmenog stuba
Vi ste idealni kandidad za operaciju smanjenja grudi. Pacijentkinje koje imaju manje od 18 godina i koje planiraju da rađaju nisu idealni kandidati za operaciju grudi zbog mogućih presecanja mlečnih kanalića ali najbolje da se prvo konsultujete sa doktorkom Kosovac. Kod nekih grudi operacija smanjenja ne mora da ometa dojenje.

PRE OPERACIJE SMANJENJA GRUDI

Kao i za uvećanje dojki, ukoliko planirate da držite dijetu, bilo bi bolje da to uradite pre operacije. Ukoliko nakon operacije značajno smanjite težinu, koža će se opet opustiti i vaše dojke će pasti i nećete biti zadovoljni rezultatom.

KAKO IZGLEDA OPERACIJA SMANJENJA GRUDI?

Često se smanjivanje grudi radi u kombinaciji sa podizanjem grudi, zato što se grudi opuste zbog veličine. Operativne tehnike su mnogobrojne, a primenjuju se u zavisnosti od veličine, oblika i same želje konačnog izgleda dojki pacijentkinje.

Što se tiče ožiljaka oni mogu biti:
– samo oko areole (round block tehnika-ova tehnika nije pogodna za veoma velike grudi)
– vertikalni
– u obliku sidra

Zbog otklanjanja viška kože i tkiva, za operaciju smanjenja dojki potreban je veći rez nego za obično uvećanje dojki. Nakon uklanjanja željene količine tkiva, višak kože se zateže, bradavice i areole se premeštaju na drugu poziciju, dojke se podižu, i rezovi se pažljivo zatvaraju. Moguće je smanjiti i veličinu same bradavice i njene areole. Kao i kod svake hirurške intervencije, ožiljci od smanjenja grudi nikada ne mogu nestati u potpunosti ali redovnom negom se mogu ublažiti. U zavisnosti od vrste tehnike i veličine grudi, operacija smanjenja grudi traje od 2 do 5 sati i obavlja se u opštoj anesteziji.

  • Before-Smanjenje dojki
    After-Smanjenje dojki
    BEFORE Smanjenje dojki AFTER

Još slika pre i posle uvećanja možete pogledati u galeriji ili na instagram profilu doktorke Kosovac.

POSTOPERATIVNI TOK NAKON SMANJENJA GRUDI

Posle intervencije, grudi se obmotavaju specijalnim elastičnim zavojem ili se pokrivaju hirurškim grudnjakom preko gaze. Mali drenovi ostaju u telu najčešće 1 do 2 dana. U prvih nekoliko dana mogući su bolovi, posebno ako se pacijentkinja pomera. Nakon operacije savetuje se najmanje 7 do 14 dana oporavka kod kuće. Tokom ovog perioda važno je mirovati i koliko je moguće izbegavati pokrete rukama. Utrnuilost kože dojki i bradavica može trajati nekoliko nedelja. Za fizički napornije aktivnosti, kao što su vežbe ili treninzi, neophodno je sačekati najmanje 6 nedelja.

OPORAVAK

Vreme za koje se pacijent oporavlja nakon uvećanja grudi je uvek individualno. Okvirno je oko mesec dana ali vreme oporavka zavisi od fizičkog stanja pacijenta, da li pacijent puši, koliko se kreće…
Normalnim dnevnim aktivnostima pacijent se vraća nakon 7. Konci se skidaju posle dve nedelje. Preporučuje se nošenje specijalnog grudnjaka koji dobijate nakon operacije. Treba izbegavati bilo kakvo naprezanje,  savijanje i podizanje kao i vožnju automobila zbog pritiska pojasa preko grudi i naglih pokreta kojima možete pocepati šavove.
Preporučuje se spavanje na leđima ili na boku kako biste izbegli izlaganje dojki pritisku. Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje nedelju dana nakon hirurškog zahvata. Nakon toga morate biti pažljivi i oprezni sa vašim grudima najmanje mesec dana nakon operacije.
Prva 3 meseca nisu dozvoljne fizičke aktivnosti (vežbe) koje aktiviraju grudne mišiće.

BOL NAKON OPERACIJE GRUDI?

Nakon svake operacije pripisuje se odgovarajuća terapija u vidu analgetika. Nakon prvih par dana ne bi trebalo da bude izrazito jakog bola. Ukoliko bude, javite se doktorki.

KOJE SU KOMPLIKACIJE OPERACIJE SMANJENJA GRUDI?

Komplikacije smanjenja grudi su retke, a najčešće su vidu hematoma, prolazni poremećaj osetljivosti bradavice, vidljivi ožiljci, infekcije na hirurškoj lokaciji, krvarenja, infekcije, nastanak neželjenih reakcija na anestetik, razlike u veličini, obliku i simetriji leve i desne dojke, zbog čega može biti potrebna i druga intervencija. Rizik od lošeg zarastanja rana najčešće je udružen sa količinom tkiva dojke koje se uklanja.

PITANJA KOJA SU POSTAVLJALI PACIJENTI VEZANA ZA SMANJENJE GRUDI:

- Da li ću moći da dojim nakon smanjenja grudi?

Ukoliko se tehnika mastopeksije radi bez presecanja mlečnih kanalića, DOJENJE NIJE OMETENO. Ukoliko je potrebno uraditi pomeranje areole i mamile tehnikom transplantacije onda DOJENJE NIJE MOGUĆE. Na konsultacijama sa doktorkom Kosovac biće utvrđena potrebna tehnika.

- Poštovani, koliko pacijentkinja treba da ima najmanje godina za smanjivanje grudi?

Rast i razvoj dojki se završava u osamnaestoj godini, zbog toga se ne preporučuje korekcija ranije.

- Da li postoje posledice u trudnoći i dojenju kod pacijentkinja koje su smanjivale grudi?

Da. Posle operacije smanjivanja dojki, u zavisnosti od operativne tehnike, ponekad je onemogućeno dojenje. Takođe, usled oscilacija kilaže u trudnoći i nakon nje, može doći do opuštanja dojki. Tada će biti potrebna nova operacija za korekciju. Zbog toga se operacija smanjivanja dojki preporučuje pacijentkinjama posle poslednje planirane trudnoće.

Zakazala sam operaciju grudi ali sam u međuvremenu dobila menstruaciju, da li moram odložiti operaciju?

Ne morate, ciklus nije kontraindikacija za operaciju.

Koliko vremena mora da prođe od porođaja za korekciju grudi?

Minimum 6 meseci od prestanka dojenja. Ukoliko ne dojite može i ranije.

Da li mi možete smanjiti i bradavicu prilikom smanjenja grudi?

Naravno, umanjenje areole i mamile se radi srazmerno Vašim novim dojkama.

Da li su veliki ožiljci nakon smanjenja dojki?

Veličina ožiljaka zavisi od tehnike doktora ali i od pacijenta, njegovog tipa kože, starosti, genetskih predispozicija… Genetski faktor je izuzetno bitan, treba proveriti kako su zarastali ranije ožiljci. Takođe, izuzetno je važno da se dojke ne izlažu preteranom pritsku na mestu rane zbog mogućnosti razdvajanja ivica rane ili šava. Veoma je bitna nega grudi i kože nakon operacije. Ožiljci od smanjenja grudi su vidljiviji nego kod običnog uvećanja jer je mesto reza drugačije.