Pacijenti beleže – JASMINA LUKIĆ

Pacijenti beleže – JASMINA LUKIĆ

Jasmina Lukić, jedna pacijentkinja dr Kosovac i predsednica beogradskog Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo Zajedno“, kategorično kaže da nijedna žena ne zaslužuje da živi bez osnovnog simbola ženstvenosti. Značaj rekonstruktivne i estetske hirurgije, ističe, veoma je značajan, pre svega kod perioda daljeg lečenja i oporavka.
Konkretno, ja nisam imala mastektomiju, iako sam dva puta prošla kroz rak dojke, ali znam kako je amputaciju dojke doživela moja majka. Iako je u vreme operacije imala 78 godina, veoma teško je to podnela. Zaista, mastektomijom žene osećaju kao da gube ženstvenost, seksualnost ma u kojim su godinama. To predstavlja kod starijih žena na neko način i beg od stvarne dijagnoze, a kod mlađih žena to je i „vihor“ osećanja straha, neizvesnosti, brige, narušavanja telesnog izgleda koji nosi mnogo straha i bespomoćnosti u odnosu na partnerske odnose i prihvatanje u društvu. Prisustvovala sam jednom prilikom da je žena htela pošto poto da

 

Rekonstrukcija dojke je opravdana jer žene spasava psihičkih trauma zbog narušenog telesnog izgleda i doprinosi bržem oporavku od bolesti.

 

Jasmina Lukić, jedna pacijentkinja dr Kosovac i predsednica beogradskog Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo Zajedno“, kategorično kaže da nijedna žena ne zaslužuje da živi bez osnovnog simbola ženstvenosti. Značaj rekonstruktivne i estetske hirurgije, ističe, veoma je značajan, pre svega kod perioda daljeg lečenja i oporavka.
Konkretno, ja nisam imala mastektomiju, iako sam dva puta prošla kroz rak dojke, ali znam kako je amputaciju dojke doživela moja majka. Iako je u vreme operacije imala 78 godina, veoma teško je to podnela. Zaista, mastektomijom žene osećaju kao da gube ženstvenost, seksualnost ma u kojim su godinama. To predstavlja kod starijih žena na neko način i beg od stvarne dijagnoze, a kod mlađih žena to je i „vihor“ osećanja straha, neizvesnosti, brige, narušavanja telesnog izgleda koji nosi mnogo straha i bespomoćnosti u odnosu na partnerske odnose i prihvatanje u društvu. Prisustvovala sam jednom prilikom da je žena htela pošto poto da odbije mastektomiju pozivajući se na to da se nije dogovorila sa mužem, brinula je kako će njen suprug reagovati na to da joj se odstrani dojka zbog bolesti. Međutim, u takvim situacijama lekar ima veliku ulogu upravo pravilnim pristupom i objašnjenjem šta je prioritet zdravlja, a šta se sve može nakon završenog lečenja – napominje Jasmina Lukić.

 

Beogradsko Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo Zajedno“ okuplja obolele i lečene od raka dojke, članove njihovih porodica i prijatelje u cilju pružanja informacija i psihološke podrške, kaže Jasmina Lukić, predsednica Udruženja. Ona ističe da im veliku pomoć kao stručni konsultanti u oblasti psihoterapijske podrške ženama kod kojih je došlo do mastektomije pružaju dr Olivera Kosovac, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije , kao i Sandra Bjelac, defektolog i specijalista socijalne rehabilitacije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.
Ženama je ovakav vid podrške neophodan, kako bi dobile kompletne informacije o mogućem kako hiruškom tako i daljem onkološkom lečenju. Kada mi je drugi put dijagnostifikovan karcinom, na levoj dojci, nisam postavljala pitanje šta će se raditi. Samo sam želela da mi se zdravlje sačuva. Osoba sam koja veoma voli život i sve male i velike radosti i tajne koje život nosi. Kada sam ulazila u salu na operaciju rekla sam da rade kako misle da je najbolje za mene. Zahvaljujući stručnosti operativnog zahvata prof. dr Džodića, nakon toga i stručnoj rekonstrukciji dojke koju je izvela dr Kosovac od ostatka tkiva, nije mi rađena totalna mastektomija. Bila sam prijatno iznenađena izgledom svojih dojki i simetričnošću – priča Jasmina Lukić.