KARCINOM DOJKE I REKONSTRUKCIJA

REKONSTRUKCIJA DOJKE POSLE MASTEKTOMIJE

Mastektomija je relativno jednostavna hiruška procedura, koja se najčešće koristi u lečenju karcinoma dojke, posle koje se pacijenti brzo fizički oporavljaju. Funkcionalni deficit koji nastaje posle mastektomije podrazumeva nemogućnost dojenja, asimetriju dojki, njihov loš estetski izgled kao i smanjen senzibilitet kože grudnog koša. Međutim,najvažniji je psihološki efekat kao posledica fizičkog i estetskog deformiteta koji uključuje pojavu anksioznosti, depresije, niskog samopouzdanja, smanjenja pa čak i gubitka seksualnosti. Cilj rekonstrukcije dojke nije samo da nadoknadi izgubljenu dojku već i da obezbedi nov kvalitet života.
Kod pacijentkinja sa deformitetom dojki koji zahteva rekonstruktivne operacije, često je potrebno više operacija za postizanje dobrog rezultata, te je veoma važno da se utvrdi operativni plan.
Tome prethodi detaljan pregled i razgovor. Upravo iz tih razloga, dobar plastični hirurg mora da poznaje najnovije hiruške tehnike i materijale kako bi mogao da izađe u susret željama, potrebama i očekivanjima svojih pacijenata. S obzirom da se ona menjaju od pacijenta do pacijenta, ta različitost u pristupu predstavlja izazov moderne plastične hirurgije.
Rekonstrukcija dojke može biti primarna i sekundarna (odložena). Rekonstrukcija dojke može se raditi istrovremeno s mastektomijom i tada govorimo o primarnoj rekonstrukciji. Ukoliko se rekonstrukcija radi nakon završene ablativne hirurgije, reč je o odloženoj rekonstrukciji.
Kod svih žena kod kojih je urađena mastektomija tj. otklanjanje dojke usled lečenja od karcinoma postoji mogućnost za rekonstrukciju.
Operacija rekonstrukcije dojke radi se pod opštom anestezijom, a njeno trajanje zavisi od operativne metode – može trajati od 1 pa do 6 sati. U našoj ordinaciji koristimo dve metode za rekonstrukciju dojke.
Rekonstrukcija dojke silikonskim implantatom koji nadoknađuje volumen dojke i rekonstrukcija uz pomoć leđnog mišića „Latissimus- dorsi“. Ove  tehnike se mogu kombinovati za postizanje simetričnog rezultata obe dojke.

REKONSTRUKCIJA DOJKE KORIŠĆENJEM SAMO IMPLANTATA

Ako se vaše dojke rekonstruišu koristeći implantat, silikonska proteza se ubacuje ispod kože i mišića grudi kako bi se zamenio volumen tkiva dojke koji je uklonjen u vreme mastektomije. Ovo je relativno jednostavna operacija, implantat je sličan onom koji se koristi u estetskoj hirurgiji za povećanje grudi. Kod primarne rekonstrukcije rezultat može biti jako prirodan i pacijenti često mešaju konačan rezultat sa uvećanjem grudi.

 • Before-Primarna rekonstrukcija dojki obostrano
  After-Primarna rekonstrukcija dojki obostrano
  BEFORE Primarna rekonstrukcija dojki obostrano AFTER

Ponekad se može koristiti implantat koji se naziva “ekspander- proteza”, koji može prilagoditi volumen injekcijama fiziološkog rastvora.

REKONSTRUKCIJA DOJKE LATISIMUS DORSI REŽNJEM (TKIVOM SA LEĐA) SA ILI BEZ IMPLANTATA

Metoda Latissimus-dorsi predstavlja rekonstrukciju dojke uz pomoć najšireg leđnog mišića sa okolnom kožom. Ovaj mišić ima dobar dotok krvi iz krvnih sudova koji izlaze iz pazuha što ga čini izuzetno korisnim za rekonstrukciju posle amputacije kod raka dojke, kao i posle oštećenja zida dojke koja su nastala kao posledica zračenja. U toku operacije mišić se prebacuje sa leđa u područje dojke. Mnogim ženama će takođe biti potreban implantat kako bi se nadoknadio volumen dojke.

 • Before-.
  After-.
  BEFORE . AFTER

Ova procedura može trajati preko 5 sati zbog svoje kompleksnosti. Zbog toga je izuzetno važno birati hirurga sa iskustvom i velikim znanjem. Dr Olivera Kosovac je najbolji rekonstruktivni hirurg u Srbiji, ima preko 25 godina iskustva, a od toga je 15 godina radila na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i beleži preko 4000 urađenih rekonstrukcija.

REKONSTRUKCIJA BRADAVICE

Bez obzira na operativnu tehniku koja je korišćena za rekonstrukciju dojke, bradavica se može rekonstruisati 6 meseci nakon operacije rekonstrukcije.

 • Before-.
  After-.
  BEFORE . AFTER

Više o rekonstrukciji bradavice možete pročitati ovde.